Skip to main content

U videu ćete saznati kako se radi popularan Miatella namaz i zašto sam ga tako nazvala. Jednostavan je za napraviti, a samo ću reći da je tajna okusa u tostiranim lješnjacima. Ovaj najprodavaniji namaz od svih „Raw Sweets by Mihaela“ proizvoda možete pronaći u Bio&Bio i DM trgovinama ili na našem web shopu.

Drugi je Karamela sirovi namaz. Bademi, lucuma i kokosov šećer su glavni „krivci“ za božanstveni karamelasti okus, a namaz od indijskih oraščića za strukturu. Namaz koji je poput tekućeg zlata. Pravi hedonizam na djelu. Može poslužiti i kao namaz na sirovim tortama. Daleko jednostavniji recept nego kada radite klasično termički obrađenu karamelu.

Namaz od lješnjaka – MIATELLA

Lješnjake je zaista lako uključiti u prehranu jer ih doslovno možete staviti u vrećicu pa u džep i posegnuti za njima kada je vrijeme međuobroka ili kada ogladnite. Ako ste maštovitiji, uključite ih u neki zdravi recept i uživajte u njihovoj aromi, ali i nutritivnoj vrijednosti.

Lješnjake možete jesti sirove, pečene ili smljevene u pastu odnosno zdravi namaz.

Karamela namaz

Lucuma je zdravi prirodni zaslađivač, a dolazi iz neobičnog ploda koji uspijeva u visokim Andama na visinama između 1000 i 2400m. Tamo se u prehrani i duhovnim ceremonijama koristi već tisućama godina. Osobito je cijenjena kod Inka, zbog čega je poznata kao “Zlato Inka”. Rumeno meso ploda ima slatki okus. Najbolje se može usporediti s okusom sladoleda, što nije ni čudo jer je u području Anda sladoled od lucume nešto poput vanilije kod nas.

No, ne morate otići u Južnu Ameriku da biste uživali u okusu lucume. Svježi plodovi se suše na suncu te isušuju na 45 stupnjeva postepenim podizanjem temperature čime se ne gube nutritivne vrijednosti. Nakon isušivanja, melje se u prah koji sadrži apsolutno sve hranjive tvari koje sadrži i sirova voćka. Baš zato slovi za jedan od najzdravijih zaslađivača.

Zbog niskog glikemijskog indeksa, lucuma se preporučuje dijabetičarima, ali i trudnicama jer nema štetnih sastojaka. Prema vjerovanju starih civilizacija Perua, ova biljka povećava plodnost i sprečava bolesti srca i krvnih žila uzrokovanih visokim razinama šećera u krvi. Uz sve to, snažan je prirodni antibiotik pa djeluje na infekcije, ima antimikrobno djelovanje te djelovanje na gljivična oboljenja. Lucuma se odlikuje visokim razinama karotena. Među njima je beta karoten, snažan antioksidans koji smanjuje rizik od bolesti i jača imunitet. Bogata je vitaminom B3 koji sudjeluje u važnim metaboličkim procesima našeg tijela.

Lucuma prah je izvrsna alternativa šećeru i umjetnim zaslađivačima jer za razliku od njih opskrbljuje tijelo s korisnim tvarima! Odlična je u pripremi domaćeg sladoleda, njen okus može poboljšati i obogatiti svaki frape, sirove ili pečene deserte…mogućnosti su beskrajne!

Raw Vegan – MIATELLA 🌰 i karamela namazi

Namaz od lješnjaka

Sastojci:

  • 2 šalice lješnjaka (hrvatskog podrijetla)
  • 3 žlice kakaa u prahu
  • ½ šalice napitka od badema
  • 4 žlice tekućeg zaslađivača (agava sirup, kokos nektar ili javorov sirup)

Sastojci

Postupak:

  1. Lješnjake sam lagano pržila da bih dobila „nougat“ okus.
  2. Zatim, u blenderu ili sjeckalici napravite glatki maslac od lješnjaka.
  3. Dodajte ostale sastojke i miksajte (u blenderu) do glatke kreme.
  4. Spremite u staklenku i čuvajte u hladnjaku.

Karamela namaz

Sastojci:

  • 2 žlice maslaca od badema
  • 2 žlice maslaca od indijskih oraščića
  • 1 žlica Lucuma praha
  • 1 žlica kokos ulja
  • 2 žlice kakao maslaca
  • ¼ šalice kokos šećer mljevenog u prah
  • 2-3 žlice napitka od badema

Raw Chef tips

Postupak:

  1. Prvo pripremite kokos ulje i kakao maslac tako da ih otopite do uljnog stanja, a kokos šećer smiksajte u prah.
  2. Zatim stavite sve sastojke u blender osim napitka od badema.
  3. Miksajte u blenderu na najjačoj brzini do glatke kreme, dodajte napitak od badema, te još kratko miksajte.
  4. Gotovi namaz spremite u staklenke i čuvajte u hladnjaku.
© Mihaela Brijak. Content and photographs are copyright protected. Sharing of this recipe is both encouraged and appreciated. Copying and/or pasting full recipes to any social media is strictly prohibited.

Share what you make!

Tag #rawsweetschef on Instagram with your creations! We love sharing what you make with the community. We can’t wait to see!

Instagram
Recepti

Raw Vegan MOUSSE od Čokolade 🍫

Lagan i ukusan mousse za čiju pripremu trebate samo 4 namirnice, blender i 15…
Recepti

Raw Vegan KOLAČ od Badema i Borovnica 💙

Biskvit kolač ili slatki kruh idealno se slaže sa šalicom jutarnjeg čaja ili kave,…
Recepti

Raw Vegan MAĐARICA 😋

Mađarica - kraljica kolača i bezvremenski klasik ali na potpuno drugačiji način Mađarice radim…
Recepti

Raw Vegan ZEBRA TORTA od Ananasa 🍍 Maline i Čokolade

Kao što je i većina sirovih torti koje radim srednje zahtjevnosti u izradi, takva…

Leave a Reply

Close Menu
error: