Skip to main content

Iako je ovo razina recepta za početnike, vjerujte mi, kada ga napravite, svi će misliti da ste pravi čokoladni mađioničar. Otkrit ću vam stoga tajnu kako napraviti ručno rađene artisan čokolade u vlastitoj kućnoj radinosti i impresionirati svoje ukućane, a ponajviše djecu. Uživati u luksuznom čokoladnom tretmanu i bogatstvu okusa, znajući da jedete handmade čokoladu koja je ukusna i zdrava, veganska te bez glutena i mliječnih proizvoda…da, moguće je.

Prava čokolada je ona koja proizvede „puk“ zvuk kada ju odlomite. Ili odgrizete, još bolje. E, baš to ću vas naučiti! Taj zvuk označava da je čokolada savršeno napravljena, točno određene kombinacije i doziranih sastojaka te možda najbitnije, dobro temperirana. Naučit ću vas što je to i sve o tom procesu, kako ne bi došlo do kristalizacije ili razdvajanja sastojaka. A ako se pitate koji su sastojci prave čokolade (ima ih 3), mogu samo reći da voda, ulje ili tekući zaslađivači moraju ići bye bye. Oni neće stvoriti taj nebeski zvuk pucanja odlomljene čokolade.

Temperiranje je najvažniji korak u izradi čokolade

Temperirana čokolada je završna faza i ono što joj daje klasični sjaj koji povezujemo s fantastičnom čokoladom. Čokolada ima u sebi različite kristalne formacije, a kada ih temperiramo, ti se kristali izjednačuju i formiraju na način koji čokoladu čini stabilnijom i mnogo ugodnijom za jelo. Ovu metodu možete koristiti za moje tamne, obične i bijele čokolade. Čokoladna konzistencija treba biti gustog, mekog i (ponekad) voskastog sastava.

Superfood RAW VEGAN Čokolada 🍫 recept – (samo 3 sastojka)

Sastojci

 • 200 g sirovog kakao maslaca
 • 4 žlice sirovog kakaa u prahu
 • 5-6 žlica usitnjenog kokos šećera (prethodno miksanog u mlincu za kavu ili vitamix suhoj posudi)

Postupak izrade tamne temperirane čokolade

Napraviti tamnu čokoladu u kućnoj radinosti možete na dva načina: miksanjem sastojaka u blenderu ili topljenjem sastojaka na vodenoj pari.

1. način – Napravite tamnu čokoladu koristeći brzi blender:

Važno je da vaš blender ima štap (Vitamix) kojim sastojke gurate dolje prema noževima.
Ako nemate takav mikser, onda je najbolje raditi čokoladu na pari.
Sve sastojke stavite u blender Vitamix i pomoću štapa gurnite sastojke dolje u kutove blendera.
Pritišćite tako dugo dok maslac ne bude otopljen i sastojci potpuno glatki. To bi trebalo trajati oko 5 minuta. Pazite samo da temperatura ne prelazi 42°C jer u suprotnom ako se približi 50°C, čokolada će izgorjeti. Što više koristite ovaj način izrade čokolade, to ćete se prije naviknuti na ovu metodu i znat ćete kako se zagrijava, a da ju ne trebate testirati.

2. način – Topljenjem sastojaka na vodenoj pari:

Prvo otopite kakao maslac u vodenoj kupelji ili u dehidratoru. Kada se kakao maslac otopio stavite ga u vitamix posudu s ostalim sastojcima, te miksajte na najjačoj brzini ili sve samo rastopite na vodenoj pari ali pazite da temperatura ne prelazi 42°C.

Temperirati čokoladu možete na dva načina:

1. Metoda temperiranja u zdjeli:

Izlijte čokoladu u veliku zdjelu za miješanje i držite je u stalnom pokretu tako da se sve ravnomjerno temperira. Korištenjem velike zdjele pomoći će bržem temperiranju čokolade jer ima veću površinu i može se brže ohladiti. Najbolje je koristiti zdjelu od nehrđajućeg čelika jer ona ne zadržava toplinu čokolade poput stakla.

2. Metoda temperiranja na radnoj površini:

Jednom kad temperaturu čokolade dovedete na 42°C , izlijte sadržaj na čistu suhu površinu od nehrđajućeg čelika ili mramora i držite ju u pokretu, stalno miješajući pomoću dvije lopatice ili strugača za čokolade.

Korak po korak upute za temperiranje

Bez obzira jeste li napravili moj osnovni recept za tamnu čokoladu ili ste jednostavno rastopili malo maslaca od kakaa i zajedno ga sjedinili, trebat ćete temperirati čokoladu.
Temperiranje čini čokoladu stabilnijim te joj daje blistavost i sjaj, kakav svi znamo i volimo.

 1. Za temperiranje jednostavno trebate veliku zdjelu, lopaticu i otopljenu čokoladu.
 2. Čokolada treba biti na 42°C.
 3. U veću zdjelu izlijte čokoladu. Što je zdjela veća, to znači da će se čokolada brže temperirati.
 4. Miješajte i vrtite čokoladu okolo zdjele koristeći puni opseg zdjele.
 5. Obavezno stalno stružite stranice zdjele kako bi se u cijeloj čokoladi istovremeno podesila temperatura Pazite da vam ništa ne ostane sa strane.
 6. Čokolada koja je ostala sa strane zdjele neće biti temperirana i uzrokovat će fleke i druge probleme u izgledu vaše čokolade.
 7. Ovisno o sobnoj temperaturi i količini čokolade koja se temperira, ovaj postupak će trajati 5-15 minuta.
 8. Jednom kada čokolada dosegne 29°C trebamo je zagrijati do 31,5°C da bismo dovršili stabilnu tvorbu kristala.
 9. Vrlo nježno zagrijte čokoladu na pari. Odvojite vrijeme i napravite to vrlo polako kako ne bi temperatura čokolade prešla 33 °C. Ako slučajno prijeđe ovu temperaturu, morate ponoviti cijeli postupak.
 10. Nakon što je čokolada temperirana, sada je spremna za ulijevanje u kalupe kako bi se tvorili oblici čokoladnih tabla, bombona, pralina.
© Mihaela Brijak. Content and photographs are copyright protected. Sharing of this recipe is both encouraged and appreciated. Copying and/or pasting full recipes to any social media is strictly prohibited.

Share what you make!

Tag #rawsweetschef on Instagram with your creations! We love sharing what you make with the community. We can’t wait to see!

Instagram
Recepti

Raw Vegan MOUSSE od Čokolade 🍫

Lagan i ukusan mousse za čiju pripremu trebate samo 4 namirnice, blender i 15…
Recepti

Raw Vegan KOLAČ od Badema i Borovnica 💙

Biskvit kolač ili slatki kruh idealno se slaže sa šalicom jutarnjeg čaja ili kave,…
Recepti

Raw Vegan MAĐARICA 😋

Mađarica - kraljica kolača i bezvremenski klasik ali na potpuno drugačiji način Mađarice radim…
Recepti

Raw Vegan ZEBRA TORTA od Ananasa 🍍 Maline i Čokolade

Kao što je i većina sirovih torti koje radim srednje zahtjevnosti u izradi, takva…

Leave a Reply

Close Menu
error: